English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Οι φυσικές καταστροφές προσβάλλουν την Κεφαλονιά, ενώ οι τεχνητές καταστροφές σηκώνουν τους πεθαμένους από τα μνήματα, σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια.
Η στρατηγική της φορολόγησης των απανταχού αγροτεμαχίων, με όρους που θα οδηγήσουν τους αγρότες σε πτώχευση, όπως ακριβώς συνέβηκε και συμβαίνει και με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, σημαίνει τον...
κατακερματισμό της αγροτικής οικονομίας.
Κάποτε μελετούσαμε τρόπους για την ενίσχυση της αγροτικής/κτηνοτροφικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών/κτηνοτροφικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Κάποτε επινοήσαμε τον «νέο αγρότη/κτηνοτρόφο» και τον «αγρότη/κτηνοτρόφο επιχειρηματία» προκειμένου να δώσουμε κίνητρα να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με την αγροτική παραγωγή και εμπορία καθώς και με καινούργιες καλλιέργειες και να εκσυγχρονίσουμε έναν από τους πιο βασικούς οικονομικούς αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας που λέγεται αγροτική ανάπτυξη και έτσι να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας και να  πετύχουμε την πολυπόθητη αποκέντρωση.
Κάποτε ψάχναμε να δημιουργήσουμε παράλληλες πηγές εισοδήματος στον αγρότη, με την ανάπτυξη του τουρισμού ή αγροτουρισμού, με τα εξατομικευμένα προγράμματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Και όλα αυτά, γνωρίζοντας την φυσική αποδοτικότητα των περίπου 2/3 της Ελληνικής γης λόγω του ευφορίας των εδαφών και του κλίματος, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ex officio ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας που θα διασφάλιζε την μερισματική της συμμετοχή στην «ανταλλαγή» προϊόντων και αγαθών στην Ενωμένη Ευρώπη.
Τώρα τι συμβαίνει;
Τώρα προσπαθούμε να  πνίξουμε τον μικρό αγρότη «κατ’ εντολή» της μητέρας Ευρώπης, με την αποτροπιαστική φορολόγησή του, ουσιαστικά με την ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ, με σκοπό ο αγροτικός κλήρος να περάσει στα χέρια μεγάλων εταιριών που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι καν ελληνικές και ο έλληνας αγρότης/κτηνοτρόφος να καταστεί «εργάτης» στην ίδια του τη γη.
Και δεν μιλώ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό και τα εξατομικευμένα προγράμματα που δεν λειτούργησαν ποτέ, με σκοπό να περάσουν όλα πάλι στα χέρια των μεγαλοεπενδυτών.
Αυτό είναι ένα άλλο πονεμένο κεφάλαιο της Ελληνικής οικονομικής ιστορίας το οποίο θα ανοίξουμε όταν έρθει η κατάλληλη ώρα…
Τώρα λοιπόν, προσπαθούμε, με οδηγό την καπιταλιστική ή νεοφιλελεύθερη διευθέτηση της αγροτικής οικονομίας, να ξαναγυρίσουμε στο φεουδαρχικό σύστημα άλλων εποχών, στα τσιφλίκια, τους κολίγους και τους σκλάβους…
Η ανάπτυξη της περιφέρειας γίνεται με όρους δομημένους επάνω στην οικονομία και την ανθρωπογεωγραφία της κάθε περιοχής.
Η ανάπτυξη της περιφέρειας ενέχει την λογική της ανάπτυξης του μέσου εισοδήματος του πολίτη που κατοικεί στην περιφέρεια και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του και την ισότιμη συμμετοχή του όχι μόνο στα Ελληνικά αλλά και στα Ευρωπαϊκά πράγματα.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - ΟΤΑΝ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.
Αυτή η μεταβλητή όμως, που λέγεται «Ηθική Ανάπτυξη της Περιφέρειας», φαίνεται ότι λείπει από την εξίσωση της εξυγίανσης  «έσοδα=έξοδα» ενώ θα έπρεπε να είχε προϋπολογισθεί με «ακριβή μαθηματική αξία», πρώτα από όλα από τους ημέτερους και να έχει μεταφερθεί σ’ αυτούς που προσπαθούν σήμερα να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας μας και δεν γνωρίζουν ακόμη και αυτό πώς να το κάνουν σωστά, με όρους που δεν θα διαρρηγνύουν  τον κοινωνικό ιστό του Έθνους…
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Σαντέλ, αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του αιώνα μας :
“Στις δυτικές δημοκρατίες προσπαθούμε συχνά να συζητήσουμε για την πολιτική και την οικονομία χωρίς να αναφερόμαστε σε ζητήματα ηθικής, αξιών και κοινού καλού. Πιστεύω ότι είναι λάθος. Οδηγεί σε μια τεχνοκρατική, διαχειριστική πολιτική που δεν μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες να συμμετέχουν…»
Ευτυχώς που αυτή η χώρα έχει τη «γονιμότητα» της γυναίκας-γης που μπορεί να γεννάει «Μαρίνους Αντύπες»…
ΜΠΛΕΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
MBA MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
BSc MARKETING/MANAGEMENT - NEA YOΡΚΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
e-mail: bletas.p1@gmail.com